Hoelang duurt het om een elektrische wagen te laden?
De oplaadtijd kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de batterijcapaciteit, het laadvermogen van de lader en het type laadstation dat wordt gebruikt. Het exacte antwoord op de laadtijd hangt af van het specifieke voertuig, je laadsysteem en de beschikbare laadinfrastructuur.
Hoe snel gaat het opladen?
Hoe snel het opladen verloopt, is afhankelijk van je laadsysteem. Bij het monofasig laden met 3 kW duurt het ongeveer 30 uur om een batterij met een nettocapaciteit van 70 kW volledig op te laden. Als je echter thuis gebruikmaakt van een 3-fasig systeem, kun je rekenen op een laadsnelheid van ongeveer 8 uur om dezelfde batterij volledig op te laden. Onderweg zijn snelladers, zoals superchargers, beschikbaar en kunnen ze een batterij van 0 tot 80% opladen in slechts 20 minuten.
Hoe vaak moet ik laden?
Hoe vaak je de wagen moet opladen, hangt af van verschillende factoren. Het dagelijks gebruik speelt een rol: als je meestal korte afstanden rijdt, hoef je minder vaak op te laden dan wanneer je lange afstanden aflegt. Daarnaast is de batterijcapaciteit van je voertuig van belang - voertuigen met grotere batterijen kunnen verder rijden voordat opladen nodig is.
Tijdens stilstand kan een elektrische auto een kleine hoeveelheid lading verliezen, maar dit is meestal minimaal. De batterij zal pas significant ontladen als de auto gedurende meerdere maanden stilstaat. Dit kan ook afhangen van de kwaliteit van de batterij. Het is raadzaam om de auto niet tot 100% op te laden om de batterij te beschermen. In plaats daarvan is het aanbevolen om te stoppen bij ongeveer 80% lading, omdat dit de batterij kan helpen om langer mee te gaan.
Of u thuis of bij openbare laadpalen oplaadt, heeft meestal geen invloed op de batterij, zolang u de batterij op de juiste manier oplaadt. Over het algemeen is langzaam opladen via een gewoon stopcontact of een wallbox thuis gunstiger voor de batterij dan snelladen. Houd er rekening mee dat agressief rijgedrag kan leiden tot meer energieverbruik en dus ook invloed heeft op de slijtage van de batterij. Het is raadzaam om rustig te rijden om de batterij te ontzien, indien mogelijk.
Elektrische wagen laden thuis
Thuisladen kan op 3 manieren. Via een gewoon stopcontact kunt u 2.3kW per uur laden. Een wallbox of laadpaal met basis monofase-elektriciteit doet het beter en laadt 3.7kW per uur. Indien u uw elektrische installatie laat aanpassen naar 3-fase (of dit reeds hebt), dan is 11kW per uur laden ook thuis mogelijk.
Op deze manier kunt u per nacht (10uur als basis) respectievelijk 23kW, 37kW en 110kW laden. Als we uitgaan van een accu van 80kW, dan levert 1 nacht laden u een volle batterij met de laatste optie. In ons voorbeeld van een verbruik van gemiddeld 20kW voor 100 km rijden, bieden de 3 laadmogelijkheden u respectievelijk 115km, 185km en 400km rijbereik.
Elektrische wagen laden aan publieke laadpaal
Publieke laadpalen zijn er in België momenteel van 11kWh tot 50kWh. Een laadpaal van 22kWh aan de supermarkt bijvoorbeeld levert u in een uurtje winkelen een extra bereik van 110km.
Wat is een snellader?
Een snellader is een type laadstation voor elektrische voertuigen dat is ontworpen om de batterij van een elektrisch voertuig veel sneller op te laden dan traditionele laadstations. Ze leveren een hoog vermogen en kunnen de batterij van 0% tot 80% opladen in ongeveer 20-30 minuten. Snelladers gebruiken gelijkstroom (DC) en zijn ideaal voor langeafstandsreizen, omdat ze vaak te vinden zijn langs snelwegen en op strategische locaties. Het is echter raadzaam om niet te vaak van snelladers gebruik te maken, omdat dit de batterijduur kan beïnvloeden.